Usvojen proračun HNŽ-a u iznosu od 189 milijuna KM

Usvojen proračun HNŽ-a u iznosu od 189 milijuna KM

Skupština Hercegovačko – neretvanske županije (HNŽ) na sjednici u ponedjeljak u Mostaru usvojila je Poračun HNŽ-a za 2014. godinu u iznosu od oko 189 milijuna KM.

Tijekom sjednice nekoliko je zastupnika izrazilo sumnju u realizaciju predloženog proračuna, nazivajući ga nerealnim i teško ostvarivim, s obzirom da su prema izvješću o izvršenju županijskog proračuna u 2013. godini ostvareni prihodi od 164,5 milijuna maraka što je, kako su kazali, jedina realna osnova za izradu proračuna za ovu godinu.

Proračun je ipak usvojen sa 17 glasova “za”, 8 “protiv”, a dva su zastupnika bila suzdržana. Zamjenik predsjednika Skupštine HNŽ-a Luka Faletar kazao je kako je usvojeni proračun ambiciozan, nije razvojni, ali kako se nada da će županijska Vlada ispuniti obećanje i da će, očekujući određene prihode, nastojati ovaj proračun ispoštovati.

Premijer HNŽ-a Denis Lasić mišljenja je kako proračun nije prenapuhan, što se moglo čuti tijekom današnje sjednice. “Uvjereni smo, sukladno Zakonu o vodama HNŽ-a, pa i povećanjem prihoda, odnosno povrata sredstava s viših razina, da ćemo uspjeti donekle to ispratiti, a hoće li biti potrebno raditi neki “sitni” rebalans to ćemo još vidjeti”, kazao je Lasić.

Predsjednik Županijskog odbora SDP-a Aner Žuljević kazao je kako je županijski proračun zapravo već sedam godina najvećim dijelom proračun za plaće, međutim, nada se kako će elektroprivrede ispoštovati Zakon o vodama, čijom se primjenom očekuje određen prihod.

“Od usvojenog Zakona o vodama očekuje se određen prihod kada su u pitanju elektroenergetski objekti na razini ove županije. Je li to realno, vidjet ćemo u idućem razdoblju”, kazao je Žuljević.

Na današnjoj sjednici usvojeno je Izvješće o radu Vlade HNŽ-a za 2013. godinu, Program rada Vlade HNŽ-a za 2014. godinu, te Izvješće o izvršenju Proračuna za 2013. godinu, te Izvješće o radu Županijskog javnog pravobraniteljstva za 2013. godinu. Također, usvojen je Zakon o izmjeni Zakona o prostornom uređenju, Zakon o slatkovodnom ribarstvu HNŽ-a, Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti.

Sjednicom je predsjedavao Luka Faletara s obzirom na to da Klub bošnjačkih zastupnika još nije dostavio prijedlog novog predsjedavajućeg koji bi trebao zamijeniti Ramiza Jelovca.

Jelovac, dosadašnji predsjedavajući Skupštine HNŽ-a, podnio je ostavku na tu dužnost prošloga mjeseca.

FENA

FacebookShare

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *